Zagroda guciów

Zapraszamy

35,10,0,50,1
25,600,60,0,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,2,1,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,1
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów


SKANSEN KULINARNY - ZAGRODA GUCIÓW

 

DANIA TUTEJSZE

  • Zupa z pokrzyw w sezonie pokrzywowym
    Nadrzeczne pokrzywy z Guciowa, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni.
  • Baszcz wielkanocny z białą kiełbasą ,struganym chrzanem, jajkiem i serem.
  • Łupcie
    Potrawa wigilijna z Podborcza. Zaburza, Gorajca. Składa się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczonej i okraszonej olejem konopnym lub lnianym.
  • Reczczoniak
    Kasza gryczana, ziemniaki, biały ser, jajko i przyprawy upieczone w blaszce. W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnym mlekiem.
  • Świżonka w kapuście wieprzowina z nad Wieprza i do wyboru: chleb, ziemniaki, kasza gryczana.
  • Biała kiełbasa pieczona w piwie z kminkiem
    Podawana z ziemniakami lub chlebem i surówką do wyboru. Znana w Czarnystoku, Trzęsinach, Smoryniu i Gorajcu.
  • Zsiadłe mleko i kasza gryczana ze skwarkami
  • Zsiadłe mleko i ziemniaki ze skwarkami
  • Podpłomyk
  • Podpłomyk z masłem lub miodem.
  • Chleb spod strzechy żytni na zakwasie / ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

 

DANIA KUCHNI POLSKIEJ

  • Rosół z makaronem
  • Pierogi ruskie ze skwarkami
  • Schabowy z ziemniakami i mizerią
  • Pstrąg z kartoflami w łupinie i ogórkiem małosolnym
  • Naleśniki z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.

 

PRZYSTAWKI I SURÓWKI

  • Zsiadłe mleko
  • Kasza gryczana ze skwarkami lub olejem
  • Ziemniaki ze skwarkami
  • Ogórki kiszone
  • Surówka z kapusty kiszonej
  • Surówka z białej kapusty
  • Mizeria z ogórków

 

DESERY

  • Pieróg z kaszy jaglanej i sera z żurawiną
  • Ciasto sołtysowej

 

NAPOJE

  • Woda mineralna niegazowana
  • Woda mineralna gazowana Galicya - Kresy
  • Lemoniada z miodem
  • Sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy
  • Herbata czarna
  • Herbata zielona liściasta
  • Kawa z ekspresu
  • Kawa espresso
  • Kawa podwójne espresso
  • Kawa latte
  • Kawa rozpuszczalna
  • Kawa po turecku
  • Mięta i rumianek z miodem
  • Piwo lane z Browaru w Zwierzyńcu 0,3 l
  • Piwo lane z Browaru w Zwierzyńcu 0,5 l

 

ŚNIADANIA

  • Od szczęśliwej kury
    Jajecznica od swoi kury / omlet / jajko sadzone, twarożek, warzywa, dżem Sołtysowej, pieczywo, masło, kawa lub herbata, naturalny koktail.
  • Od szczęśliwej świnki
    Kiełbasa na gorąco, ser biały, warzywa, miód roztoczański, pieczywo, masło, kawa lub herbata, naturalny koktail.
  • Od szczęśliwej krowy
    Wędlina chłopska, ser żółty, warzywa, pieczywo, dźem Sołtysowej, masło, kawa lub herbata, naturalny koktail.
  • Domowy koktajl

Wśród naszych dań jest wiele potraw wegetariańskich oraz wegańskich. Wszystkie potrawy z naszej kuchni powstają z naturalnych produktów i przypraw. Ważnym ich składnikiem jest doskonałej jakości woda, która pochodzi z naszego odwiertu w skałach kredy górnej.

W sezonie: poziomki, jagody, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.


Od Sołtysa poczęstunek Wilgocią Wąwozu do obiadu na życzenie.