SKANSEN KULINARNY - ZAGRODA GUCIÓW
DANIA TUTEJSZE
- Zupa z pokrzyw w sezonie pokrzywowym.
Nadrzeczne pokrzywy,, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni. - Baszcz wielkanocny.
Podawany z białą kiełbasą ,struganym chrzanem, jajkiem i serem. - Łupcie.
Potrawa wigilijna z Podborcza. Zaburza, Gorajca. Składa się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczonej i okraszonej olejem konopnym lub lnianym. - Reczczoniak.
Kasza gryczana, ziemniaki, biały ser, jajko i przyprawy upieczone w blaszce. W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnym mlikiem. - Fasola Jaś z warzywami.
Podawana z kaszą jęczmienną. - Świżonka wieprzowina znad Wieprza.
Podawana do wyboru z chlebem, ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym. - Zsiadłe mleko i kasza gryczana ze skwarkami.
- Zsiadłe mleko i ziemniaki ze skwarkami.
- Podpłomyk.
- Podpłomyk z masłem lub miodem.
- Chleb spod strzechy żytni na zakwasie / ze smalcem i ogórkiem kiszonym.
DANIA KUCHNI POLSKIEJ
- Rosół z makaronem.
- Pierogi ruskie ze skwarkami.
- Schabowy z ziemniakami i mizerią.
- Kaszanka z pieca z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym oraz chlebem.
PRZYSTAWKI I SURÓWKI
- Ziemniaki ze skwarkami.
- Kasza gryczana ze skwarkami.
- Zsiadłe mleko.
- Ogórki kiszone.
- Surówka z kapusty kiszonej.
- Surówka z kapusty pekińskiej.
- Mizeria z ogórków.
DESERY
- Ciasteczka z płatków owsianych z miodem i żurawiną.
- Pieróg z kaszy jaglanej i sera podawany z żurawiną.
- Ciasto sołtysowej.
- Naleśniki z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.
NAPOJE
- Woda mineralna niegazowana.
- Woda mineralna gazowana Galicya - Kresy.
- Lemoniada z miodem.
- Sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy.
- Herbata czarna.
- Herbata zielona liściasta.
- Kawa z ekspresu.
- Kawa espresso.
- Kawa podwójne espresso.
- Kawa latte.
- Kawa rozpuszczalna.
- Kawa po turecku.
- Mięta i rumianek z miodem.
- Piwo lane z Browaru w Zwierzyńcu 0,3l.
- Piwo lane z Browaru w Zwierzyńcu 0,3l.
- Piwo butelkowe z Browaru w Zwierzyńcu 0,3l.
- Piwo Sulewski z Browaru w Hrubieszowie 0,5l.
- Piwo Aleksandria z Aleksandrowa 0,5l.
- Piwo bezalkoholowe 0,5l.
- Podpiwek 0,5l.
- Kwas chlebowy 0,5l.
ŚNIADANIA
- Od szczęśliwej kury
Jajecznica od swoi kury / omlet / jajko sadzone, twarożek, warzywa, dżem Sołtysowej, pieczywo, masło, kawa lub herbata. - Od szczęśliwej świnki
Kiełbasa na gorąco, ser biały, warzywa, miód roztoczański, pieczywo, masło, kawa lub herbata. - Od szczęśliwej krowy
Wędlina chłopska, ser wiejski, warzywa, pieczywo, dźem Sołtysowej, masło, kawa lub herbata.
Wszystkie potrawy z naszej kuchni powstają z naturalnych produktów i przypraw. Ważnym ich składnikiem jest doskonałej jakości woda, która pochodzi z naszego odwiertu w skałach kredy górnej.
W sezonie: poziomki, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.
Wśród naszych dań jest wiele potraw wegetariańskich oraz wegańskich.
W sezonie: poziomki, jagody, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.
Poczęstunek Wilgocią Wąwozu do obiadu na życzenie.
Przy zamówieniach prosimy o podanie numeru stolika