Zagroda guciów

Zapraszamy

35,10,0,50,1
25,600,60,0,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,2,1,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,1
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów


SKANSEN KULINARNY - ZAGRODA GUCIÓW

 

DANIA TUTEJSZE

  • Zupa z pokrzyw w sezonie pokrzywowym.
    Nadrzeczne pokrzywy,, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni.
  • Baszcz wielkanocny.
    Podawany z białą kiełbasą ,struganym chrzanem, jajkiem i serem.
  • Łupcie.
    Potrawa wigilijna z Podborcza. Zaburza, Gorajca. Składa się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczonej i okraszonej olejem konopnym lub lnianym.
  • Reczczoniak.
    Kasza gryczana, ziemniaki, biały ser, jajko i przyprawy upieczone w blaszce. W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnym mlikiem.
  • Fasola Jaś z warzywami.
    Podawana z kaszą jęczmienną.
  • Świżonka wieprzowina znad Wieprza.
    Podawana do wyboru z chlebem, ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym.
  • Zsiadłe mleko i kasza gryczana ze skwarkami.
  • Zsiadłe mleko i ziemniaki ze skwarkami.
  • Podpłomyk.
  • Podpłomyk z masłem lub miodem.
  • Chleb spod strzechy żytni na zakwasie / ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

 

DANIA KUCHNI POLSKIEJ

  • Rosół z makaronem.
  • Pierogi ruskie ze skwarkami.
  • Schabowy z ziemniakami i mizerią.
  • Kaszanka z pieca z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym oraz chlebem.

 

PRZYSTAWKI I SURÓWKI

  • Ziemniaki ze skwarkami.
  • Kasza gryczana ze skwarkami.
  • Zsiadłe mleko.
  • Ogórki kiszone.
  • Surówka z kapusty kiszonej.
  • Surówka z kapusty pekińskiej.
  • Mizeria z ogórków.

 

DESERY

  • Ciasteczka z płatków owsianych z miodem i żurawiną.
  • Pieróg z kaszy jaglanej i sera podawany z żurawiną.
  • Ciasto sołtysowej.
  • Naleśniki z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.

 

NAPOJE

  • Woda mineralna niegazowana.
  • Woda mineralna gazowana Galicya - Kresy.
  • Lemoniada z miodem.
  • Sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy.
  • Herbata czarna.
  • Herbata zielona liściasta.
  • Kawa z ekspresu.
  • Kawa espresso.
  • Kawa podwójne espresso.
  • Kawa latte.
  • Kawa rozpuszczalna.
  • Kawa po turecku.
  • Mięta i rumianek z miodem.
  • Piwo lane z Browaru w Zwierzyńcu 0,3l.
  • Piwo lane z Browaru w Zwierzyńcu 0,3l.
  • Piwo butelkowe z Browaru w Zwierzyńcu 0,3l.
  • Piwo Sulewski z Browaru w Hrubieszowie 0,5l.
  • Piwo Aleksandria z Aleksandrowa 0,5l.
  • Piwo bezalkoholowe 0,5l.
  • Podpiwek 0,5l.
  • Kwas chlebowy 0,5l.

 

ŚNIADANIA

  • Od szczęśliwej kury
    Jajecznica od swoi kury / omlet / jajko sadzone, twarożek, warzywa, dżem Sołtysowej, pieczywo, masło, kawa lub herbata.
  • Od szczęśliwej świnki
    Kiełbasa na gorąco, ser biały, warzywa, miód roztoczański, pieczywo, masło, kawa lub herbata.
  • Od szczęśliwej krowy
    Wędlina chłopska, ser wiejski, warzywa, pieczywo, dźem Sołtysowej, masło, kawa lub herbata.

Wszystkie potrawy z naszej kuchni powstają z naturalnych produktów i przypraw. Ważnym ich składnikiem jest doskonałej jakości woda, która pochodzi z naszego odwiertu w skałach kredy górnej.

W sezonie: poziomki, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.

Wśród naszych dań jest wiele potraw wegetariańskich oraz wegańskich. 

W sezonie: poziomki, jagody, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.


Poczęstunek Wilgocią Wąwozu do obiadu na życzenie.

Przy zamówieniach prosimy o podanie numeru stolika