Zagroda guciów

Zapraszamy

35,10,0,50,1
25,600,60,0,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,2,1,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,1
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów

Zagroda Guciów obsypana nagrodami

Zagroda Guciow nagrodyAż trzy nagrody zdobyła Zagroda Guciów w zorganizowanym w Krakowie konkursie „Pamiątka z Polski – Polish Souvenirs”.

W Krakowie przez dwa dni trwały Targi Polskiego Produktu Turystycznego. Wydarzeniem towarzyszącym był konkurs „Pamiątka z Polski – Polish Souvenirs”, którego organizatorem było Stowarzyszenie Polskich Mediów wraz z redakcją gazety branży turystycznej TTG Polska. Jego celem była promocja rodzimego produktu turystycznego i zaprezentowanie unikalności Polski w zakresie turystyki.

W konkursowe szranki stanęli polscy producenci całej gamy pamiątek – od sztuki, wydawnictw czy ceramiki, po tekstylia, rękodzieło, biżuterię, gadżety, kosmetyki, gastronomię czy zabawki. Nagrody i wyróżnienia przyznano w 13 kategoriach.

Miło nam donieść, że aż w trzech kategoriach nagrody zgarnęła Zagroda Guciów z Guciowa k. Zwierzyńca (pow. zamojski). Prowadzona przez Annę i Stanisława Jachymków zagroda zdobyła Grand Prix w dwóch kategoriach – „Biżuteria” oraz „Dewocjonalia”, a poza tym znalazła się w gronie czterech podmiotów obdarowanych Nagrodą Gości zagranicznych (za „dziką biżuterię i dewocjonalia”). Wydarzenie w Krakowie odbyło się pod honorowym patronatem starosty zamojskiego Stanisława Grześko.

Zagroda Guciów to miejsce wyjątkowe, polecane szczególnie tym, którzy pragną odpocząć od trudów życia, pośpiechu i gwaru miasta. W tym urokliwym skansenie odbywają się koncerty, a wieczorami można zasiąść do ogniska. Chętni mogą spróbować samodzielnego wyrobu masła lub podjąć się pieczenia chleba i podpłomyków. Pamiątki, które można kupić na miejscu, wykonane są z rodzimych kamieni. To unikatowa biżuteria. Pamiątki wyrabiane są też ze słomy, wikliny, gliny, lnu, miedzi, srebra, ale zdarzają się też meteorytowe, bo w zbiorach Stanisława Jachymka znajdują się kompletne okazy oraz odłamki ponad 50 meteorytów z całego świata. Jego kolekcja, którą można oglądać w miejscowym muzeum, jest jedną z większych w Polsce. Warto wspomnieć, że w 2002 r. w Guciowie założono Polskie Towarzystwo Meteorytowe.

Artykuł źródłowy: Kronika Tygodnia
Autor: Leszek Wójtowicz

 

Web-Art

Podpłomyki... Co to takiego?

Dostajemy od Państwa sporo zapytań o nasze podpłomyki... Co to takiego?
Otóż. Podpłomyki... są to placki z mąki pszennej, ręcznie zagniatane ze swojskim zsiadłym mlekiem, odrobiną soli i szczyptą sody.
Unikatowy smak daje im pieczenie na fajerkach.
Podawane na ciepło z:
- masłem,
- miodem,
- masłem i miodem,
- konfiturami,
- masłem i konfiturami
Idealne w połączeniu z ciepłym mlekiem...
 
Zagroda Guciow podplomyki 5
Web-Art

Warsztaty tkactwa artystycznego

W naszej zagrodzie prowadzone są warsztaty tkactwa artystycznego. Każdy z uczestników ma możliwość zrobienia własnoręcznie pracy, którą może zabrać ze sobą w formie pamiątki.
 
Zagroda Guciow warsztaty tkactwa
Web-Art

Pamiątki z Zagrody Guciów

W naszej zagrodzie mogą Państwo zakupić unikatową autorska biżuterie Stacha...❤
 
Pamiątki wykonane z rodzimych kamieni ale też słomiane, gliniane, wiklinowe, rogożynowe, lniane, konopne, miedziane, srebrne, meteorytowe, bursztynowe oraz "żelazne perły". Żelazne perły są to kule z hematytu do tej pory znajdywane na pustyniach amerykańskich i na Marsie o wdzięcznej nazwie "marsiańske jagody".
 

zagroda guciow pamiatki

Nocleg 2023

ZAGRODA GUCIÓW
CENY NOCLEGÓW W POKOJACH GOŚCINNYCH

 

GOŚCINIEC

Drewniany dom w roztoczańskiej wsi, przykryty gontem, cały przeznaczony jest dla gości, znajdują się w nim
4 pokoje z łazienkami z podgrzewaniem podłogowym, kominek, lodówka. Na zewnątrz zadaszone miejsca do wypoczynku przy stole i dawnej stajni.

Parter
Bondyrski 4 lub 5-osobowy z łazienką (1 łóżko 2-osobowe 140 cm, 1 łóżko 1-osobowe 90 cm, wersalka 120 cm).
Obrocki 4 lub 5-osobo

wy z łazienką (1 łóżko 2-osobowe 140 cm, 1 łóżko 1-osobowe 90 cm , wersalka 120 cm).

Na piętrze
Wschodni 3-osobowy z łazienką(1 łóżko 2-osobowe 140 cm, 1 łóżko 1-osobowe 90cm).
Zachodni 2-osobowy (2 łóżka 1-osobowe 90 cm).

 

KOMINKOWY

Izba w dawnej drewnianej stajni, w której znajduje się łoże małżeńskie i kominek. Przyległe do budynku zadaszenie zaprasza do polegiwań i posiedzeń.
Kominkowy 2-osobowy z łazienką (1 łóżko 2-osobowe 160 cm).

 

CENY NOCLEGÓW:

GOŚCINIEC, KOMINKOWY

Pokój 1-osobowy 160 zł
Pokój 2-osobowy 200 zł
Pokój 3-osobowy 260 zł
Pokój 4-osobowy 320 zł
Pokój 5-osobowy 350 zł

* Nocleg minimum 2 doby

* Dzieci do 3 roku życia bezpłatnie (jeśli nie wymagają oddzielnego posłania)

* Nocleg zwierzęcia - 30 zł/ doba

* Sauna - 50 zł/ osoba

 

CAŁY GOŚCINIEC DO DYSPOZYCJI GOŚCI max. 17osób 1500zł/ doba.

 

CENY MIEJSC NOCLEGOWYCH DLA GRUP: 25 osób max.

11 miejsc na oddzielnych posłaniach - 85 zł/ osoba

15 miejsc w tym 5 łóżek 2- osobowych - 70 zł/ osoba

19 miejsc w tym 5 łóżek 2- osobowych, 3 wersalki i 2 łóżka pojedyncze w zabytkowej chałupie - 60 zł/ osoba

+ dziupla (dla 2 osób lub jednej) - 30 zł/ osoba

 

Kontakt w sprawie noclegów pod numerem telefonu 508187787 lub mailowo Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Numer konta:

Ewelina Jachymek

79 1020 5356 0000 1202 0186 0683

 

 

 

Web-Art

Zagroda Guciow godziny otwarcia 2025

GODZINY OTWARĆ OBOWIĄZUJĄCE OD 15.04.2025

 

Skansen Kulinarny - Żywe Muzeum

Otwarcie sezonu: 15.04.2025

poniedziałek: nieczynne

wtorek - niedziela: 10:00 - 17:00

 

Muzeum Etnograficzno - Przyrodnicze i Pamiątki

Otwarcie sezonu: 15.04.2025

poniedziałek: nieczynne

wtorek - niedziela: 10:00 - 17:00

 

Wystawa tymczasowa PRL

Otwarcie sezonu: 15.04.2025

poniedziałek: nieczynne

wtorek - niedziela: 10:00 - 17:00

 

Produkt regionalny

Otwarcie sezonu: 15.04.2025

poniedziałek: nieczynne

sobota - niedziela: 10:00 - 17:00

Web-Art

Menu gospody 2024

SKANSEN KULINARNY - ZAGRODA GUCIÓW

 

DANIA TUTEJSZE

 L.p.  Nazwa  Cena
1. Zupa z pokrzyw w sezonie pokrzywowym - nadrzeczne pokrzywy, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni. 25 zł
2. Rosół - nadrzeczne pokrzywy, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni. 18 zł
3. Zupy Sołtysowej - bywają u nas: warzywna, chłodnik, kapuśniak, ogórkowa, botwina, kurkowa.
od 18 do 30 zł
4. Świżonka wieprzowina znad Wieprza - podawana do wyboru z chlebem, ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym. 48 zł
5. Łupcie - potrawa z Podborcza, Zaburza, Gorajca. Składa się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczona i okraszona olejem konopnym lub lnianym. 37 zł
6. Reczczoniak - kasza gryczana, ziemniaki, biały ser, jajko i przyprawy upieczone w blaszce.W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnem mlikiem.
33 zł
7. Kaszanka z pieca - z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym oraz chlebem. 33 zł
8. Pierogi ruskie - ze skwarkami. 33 zł
9. Naleśniki - z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami. 33 zł
10. Słonina z przepisu pradziadka - cebula, pajda chleba, ocetem lekko. 22 zł
11. Zsiadłe mleko i kasza gryczana ze skwarkami 28 zł
12. Zsiadłe mleko i ziemniaki ze skwarkami 28 zł
13. Zsiadłe mleko 14 zł
14. Podpłomyk 12 zł
15. Podpłomyk - z masłem i miodem. 20 zł
16. Chleb spod strzechy żytni na zakwasie - dwie pajdy ze smalcem i ogórkiem kiszonym. 20 zł

 

SKOSZTOWAĆ

 L.p.  Nazwa  Cena
1. Wielgi talirz - dla dwojga. 62 zł

 

WARZYWO

 L.p.  Nazwa  Cena
1. Ogórki kiszone / surówka z białej kapusty / surówka z kapusty kiszonej 15 zł

 

SŁODKIE

 L.p.  Nazwa  Cena
1. Pieróg z kaszy jaglanej i sera - podawany z żurawiną. 18 zł
2. Naleśnik - z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami. 18 zł
3. Słodkie - czasami są u nas: jagodzianki, sernik, szarlotka.
od 14 do 20 zł

 

NAPOJE

 L.p.  Nazwa  Cena
1. Woda kredowa z naszego odwiertu - najlepsza w kraju. 5 zł
2. Woda mineralna gazowana 8 zł
3. Sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy 10 zł
4. Lemoniada - miodowo – cytrynowa w dużej szklance. 20 zł
5. Kompot 10 zł
6. Herbata czarna
10 zł
7. Herbata zielona liściasta 10 zł
8. Kawa z ekspresu / kawa z mlekiem z ekspresu 14 zł
9. Kawa espresso 10 zł
10. Kawa podwójne espresso 14 zł
11. Cappuccino 16 zł
12. Latte 20 zł
13. Kawa rozpuszczalna 10 zł
14. Kawa parzona 10 zł

 

ŚNIADANIA

 L.p.  Nazwa  Cena
1. Od szczęśliwej kury - jajecznica, warzywa, pieczywo, miód z roztocza, masło, kawa / herbata. 35 zł
2. Od szczęśliwej świnki - kiełbasa gotowana, warzywa, musztarda, pieczywo, dżem, masło, kawa / herbata. 35 zł
3. Od szczęśliwej krowy - twaróg, warzywa, pieczywo, dźem, masło, kawa / herbata. 35 zł

 

Przy zamówieniach prosimy o podanie numeru stolika.

 

Wszystkie potrawy z naszej kuchni powstają z naturalnych produktów i przypraw. Ważnym ich składnikiem jest doskonałej jakości woda, która pochodzi z naszego odwiertu w skałach kredy górnej.

W sezonie: poziomki, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.

 

 

Web-Art

Menu gospody 2025

SKANSEN KULINARNY - ZAGRODA GUCIÓW

 

DANIA TUTEJSZE

 L.p.  Nazwa
1. Zupa z pokrzyw w sezonie pokrzywowym - nadrzeczne pokrzywy, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni.
2. Rosół - nadrzeczne pokrzywy, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni.
3. Zupy Sołtysowej - bywają u nas: warzywna, chłodnik, kapuśniak, ogórkowa, botwina, kurkowa.
4. Świżonka wieprzowina znad Wieprza - podawana do wyboru z chlebem, ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym.
5. Łupcie - potrawa z Podborcza, Zaburza, Gorajca. Składa się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczona i okraszona olejem konopnym lub lnianym.
6. Reczczoniak - kasza gryczana, ziemniaki, biały ser, jajko i przyprawy upieczone w blaszce.W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnem mlikiem.
7. Kaszanka z pieca - z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym oraz chlebem.
8. Pierogi ruskie - ze skwarkami.
9. Naleśniki - z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.
10. Słonina z przepisu pradziadka - cebula, pajda chleba, ocetem lekko.
11. Zsiadłe mleko i kasza gryczana ze skwarkami
12. Zsiadłe mleko i ziemniaki ze skwarkami
13. Zsiadłe mleko
14. Podpłomyk
15. Podpłomyk - z masłem i miodem.
16. Chleb spod strzechy żytni na zakwasie - dwie pajdy ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

 

SKOSZTOWAĆ

 L.p.  Nazwa
1. Wielgi talirz - dla dwojga.

 

WARZYWO

 L.p.  Nazwa
1. Ogórki kiszone / surówka z białej kapusty / surówka z kapusty kiszonej

 

SŁODKIE

 L.p.  Nazwa
1. Pieróg z kaszy jaglanej i sera - podawany z żurawiną.
2. Naleśnik - z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.
3. Słodkie - czasami są u nas: jagodzianki, sernik, szarlotka.

 

NAPOJE

 L.p.  Nazwa
1. Woda kredowa z naszego odwiertu - najlepsza w kraju.
2. Woda mineralna gazowana
3. Sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy
4. Lemoniada - miodowo – cytrynowa w dużej szklance.
5. Kompot
6. Herbata czarna
7. Herbata zielona liściasta
8. Kawa z ekspresu / kawa z mlekiem z ekspresu
9. Kawa espresso
10. Kawa podwójne espresso
11. Cappuccino
12. Latte
13. Kawa rozpuszczalna
14. Kawa parzona

 

ŚNIADANIA

 L.p.  Nazwa
1. Od szczęśliwej kury - jajecznica, warzywa, pieczywo, miód z roztocza, masło, kawa / herbata.
2. Od szczęśliwej świnki - kiełbasa gotowana, warzywa, musztarda, pieczywo, dżem, masło, kawa / herbata.
3. Od szczęśliwej krowy - twaróg, warzywa, pieczywo, dźem, masło, kawa / herbata.

 

Przy zamówieniach prosimy o podanie numeru stolika.

 

Wszystkie potrawy z naszej kuchni powstają z naturalnych produktów i przypraw. Ważnym ich składnikiem jest doskonałej jakości woda, która pochodzi z naszego odwiertu w skałach kredy górnej.

W sezonie: poziomki, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.

 

 

Web-Art