Zagroda guciów

Zapraszamy

35,10,0,50,1
25,600,60,0,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,2,1,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,1
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów

SKANSEN KULINARNY - ZAGRODA GUCIÓW

 

DANIA TUTEJSZE

1.  Zupa z pokrzyw w sezonie pokrzywowym
Nadrzeczne pokrzywy, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni.

2. Rosół

3. Świżonka wieprzowina znad Wieprza
Podawana do wyboru z chlebem, ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym.

4. Łupcie
Potrawa wigilijna z Podborcza, Zaburza, Gorajca. Składa się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczona i okraszona olejem konopnym lub lnianym.

5. Reczczoniak
Kasza gryczana, ziemniaki, biały ser, jajko i przyprawy upieczone w blaszce.
W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnem mlikiem.

6. Kaszanka z pieca
z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym oraz chlebem.

7. Pierogi ruskie
ze skwarkami.

8. Naleśniki
z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.

9. Słonina z przepisu pradziadka
cebula, pajda chleba, ocetem lekko.

10. Zsiadłe mleko i kasza gryczana ze skwarkami

11. Zsiadłe mleko i ziemniaki ze skwarkami

12. Zsiadłe mleko

13. Podpłomyk

14. Podpłomyk
z masłem i miodem.

15. Chleb spod strzechy żytni na zakwasie
dwie pajdy ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

 

SKOSZTOWAĆ

1. Większy talirz
reczczoniak, pierogi, kaszanka, łupcie.

 

WARZYWO

1. Ogórki kiszone / surówka z białej kapusty / surówka z kapusty kiszonej

 

SŁODKIE

 1. Pieróg z kaszy jaglanej i sera
podawany z żurawiną.

2. Naleśnik
z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.

 

NAPOJE

1. Woda kredowa z naszego odwiertu
najlepsza w kraju.

2. Woda mineralna gazowana

3. Sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy

4. Lemoniada
miodowo – cytrynowa w dużej szklance.

5. Herbata czarna

6. Herbata zielona liściasta

7. Kawa z ekspresu / kawa z mlekiem z ekspresu

8. Kawa espresso

9. Kawa podwójne espresso

10. Cappuccino

11. Latte

12. Kawa rozpuszczalna

13. Kawa parzona

 

ŚNIADANIA

Od szczęśliwej kury
Jajecznica, warzywa, pieczywo, miód z roztocza, masło, kawa / herbata.

Od szczęśliwej świnki
Kiełbasa gotowana, warzywa, musztarda, pieczywo, dżem, masło, kawa / herbata.

Od szczęśliwej krowy
Twaróg, warzywa, pieczywo, dźem, masło, kawa / herbata.

Poczęstunek Wilgocią Wąwozu do obiadu na życzenie.
Przy zamówieniach prosimy o podanie numeru stolika.

 

Wszystkie potrawy z naszej kuchni powstają z naturalnych produktów i przypraw. Ważnym ich składnikiem jest doskonałej jakości woda, która pochodzi z naszego odwiertu w skałach kredy górnej.

W sezonie: poziomki, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.