SKANSEN KULINARNY - ZAGRODA GUCIÓW
DANIA TUTEJSZE
- Zupa z pokrzyw w sezonie pokrzywowym
Nadrzeczne pokrzywy z Guciowa, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni. - Baszcz wielkanocny z białą kiełbasą ,struganym chrzanem, jajkiem i serem.
- Łupcie
Potrawa wigilijna z Podborcza. Zaburza, Gorajca. Składa się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczonej i okraszonej olejem konopnym lub lnianym. - Reczczoniak
Kasza gryczana, ziemniaki, biały ser, jajko i przyprawy upieczone w blaszce. W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnym mlekiem. - Zsiadłe mleko i kasza gryczana ze skwarkami
- Zsiadłe mleko i ziemniaki ze skwarkami
- Podpłomyk
- Podpłomyk z masłem lub miodem.
- Chleb spod strzechy żytni na zakwasie / ze smalcem i ogórkiem kiszonym.
DANIA KUCHNI POLSKIEJ
- Rosół z makaronem
- Pierogi ruskie ze skwarkami
- Schabowy z ziemniakami i mizerią
- Naleśniki z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.
PRZYSTAWKI I SURÓWKI
- Zsiadłe mleko
- Kasza gryczana ze skwarkami lub olejem
- Ziemniaki ze skwarkami
- Ogórki kiszone
- Surówka z kapusty kiszonej
- Mizeria z ogórków
DESERY
- Pieróg z kaszy jaglanej i sera z żurawiną
- Ciasto sołtysowej
NAPOJE
- Woda mineralna niegazowana
- Woda mineralna gazowana Galicya - Kresy
- Lemoniada z miodem
- Sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy
- Herbata czarna
- Herbata zielona liściasta
- Kawa z ekspresu
- Kawa espresso
- Kawa podwójne espresso
- Kawa latte
- Kawa rozpuszczalna
- Kawa po turecku
- Mięta i rumianek z miodem
ŚNIADANIA
- Od szczęśliwej kury
Jajecznica od swoi kury / omlet / jajko sadzone, twarożek, warzywa, dżem Sołtysowej, pieczywo, masło, kawa lub herbata, naturalny koktail. - Od szczęśliwej świnki
Kiełbasa na gorąco, ser biały, warzywa, miód roztoczański, pieczywo, masło, kawa lub herbata, naturalny koktail. - Od szczęśliwej krowy
Wędlina chłopska, ser żółty, warzywa, pieczywo, dźem Sołtysowej, masło, kawa lub herbata, naturalny koktail. - Domowy koktajl
Wśród naszych dań jest wiele potraw wegetariańskich oraz wegańskich. Wszystkie potrawy z naszej kuchni powstają z naturalnych produktów i przypraw. Ważnym ich składnikiem jest doskonałej jakości woda, która pochodzi z naszego odwiertu w skałach kredy górnej.
W sezonie: poziomki, jagody, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.
Od Sołtysa poczęstunek Wilgocią Wąwozu do obiadu na życzenie.