SKANSEN KULINARNY - ZAGRODA GUCIÓW

 

DANIA 

- Zupa z pokrzyw w sezonie pokrzywowym.
Nadrzeczne pokrzywy, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni.

- Rosół.

- Pierogi ruskie ze skwarkami.

- Świżonka wieprzowina znad Wieprza. Podawana do wyboru z chlebem, ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym.

- Reczczoniak. Kasza gryczana, ziemniaki, biały ser, jajko i przyprawy upieczone w blaszce. W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnym mlikiem.

- Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią.

- Kaszanka z pieca z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym oraz chlebem.

- Łupcie. Potrawa wigilijna z Podborcza. Zaburza, Gorajca. Składa się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczonej i okraszonej olejem konopnym lub lnianym.

- Zsiadłe mleko i kasza gryczana ze skwarkami.

- Zsiadłe mleko i ziemniaki ze skwarkami.

- Podpłomyk.

- Podpłomyk z masłem lub miodem.

- Chleb spod strzechy żytni na zakwasie / ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

- Słonina, cebula, pajda chleba, ocet lekko.

- Ogórki kiszone, surówka z białej kapusty, surówka z kapusty kiszonej.

- Pieróg z kaszy jaglanej i sera podawany z żurawiną.

- Naleśniki z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.

- Ciasto Sołtysowej.

- Kruche ciasteczka z przepisu prababki od koła gospodyń.

 

NAPOJE

- Woda mineralna niegazowana.

- Woda mineralna gazowana.

- Sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy.

- Herbata czarna.

- Herbata zielona liściasta.

- Kawa z ekspresu / kawa z mlekiem z ekspresu

- Kawa espresso.

- Kawa podwójne espresso.

- Kawa rozpuszczalna.

- Kawa po turecku.

ŚNIADANIA

Od szczęśliwej kury
Jajecznica, warzywa, pieczywo, miód z roztocza, masło, kawa / herbata.

Od szczęśliwej świnki
Kiełbasa gotowana, warzywa, musztarda, pieczywo, masło, kawa / herbata.

Od szczęśliwej krowy
Twaróg, warzywa, pieczywo, dźem, masło, kawa / herbata.

DEGUSTACJE

Panie:

Kruche ciastka z przepisu prababki od koła gospodyń

Panowie: 

Słonina, cebula, pajda chleba, ocet lekko.

 

Poczęstunek Wilgocią Wąwozu do obiadu na życzenie.

Przy zamówieniach prosimy o podanie numeru stolika